Doneren

08 maart 2023

Tropische penisplant in bloei!

Deze week is een bloeiende Amorphophallus konjac te bezichtigen in de tropische kas! Door zijn geschiedenis en medicinale werking een hele interessante plant!

De Amorphophallus konjac valt direct op door zijn dieprode bloeiwijze en bijzondere vorm. De plant komt oorspronkelijk uit Azië, hier groeit hij in de tropische regenwouden van Indonesië en China. Het tropisch regenwoud is enorm dichtbegroeid. De plant is dan ook een expert in het overleven bij weinig licht.

Eetbare penisplant
Wanneer het over de penisplant gaat wordt vaak het bijzondere uiterlijk besproken, maar in Zuidoost Azië staat de plant vooral bekend om zijn eetbare knol. Die knol kan 25 centimeter breed worden en wel 600 gram wegen.

Al tijdens de eerste Han dynastie (206 v. Chr. – 8 na Chr.) werd de Amorphophallus konjac beschreven in de ‘Shen Nong Materia Medica’. In dit medisch handboek wordt de plant als medicinaal kruid gecategoriseerd. De knol van de plant wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt om ‘konnyaku’ van te maken. De knol wordt gewassen, geschild, gedroogd en gemalen zodat er een soort meel ontstaat. Door het meel in te koken ontstaat er een stevige gel die konnyaku wordt genoemd. Het meel van de konjac wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het dient als vulmiddel voor noedels en tofu.

Medicinale werking
De konnyaku gel wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al sinds de jaarwisseling gebruikt. De gel zou tumoren onderdrukken, het lichaam ontgiften en de doorbloeding verbeteren. Daarnaast wordt de gel gebruikt in de behandeling van astma, verkoudheid, pijn op de borst en bij huidaandoeningen. In de moderne wetenschap is de medicinale werking van konnyaku gel veel onderzocht. Hieruit blijkt dat het eeuwenoude gebruik daadwerkelijk positieve gezondheidseffecten heeft. De vezels in de stroperige gel worden niet door het lichaam afgebroken en helpen hierdoor bij de opname van voedingsstoffen. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat de koolhydraten in de konnyaku gel cholesterol- en suikerverlagend werken. Tot slot wordt konnyaku gel gebruikt als wondverband. De ontstekingsremmende en ademende eigenschappen van de gel dragen bij aan een snelle wondgenezing.

De Amorphophallus planten staan vooral bekend om hun bijzondere bloeiwijze. Maar onder zijn gekke uiterlijk verbergt de konjac variant zijn ware eetbare en medicinale aard. In de nieuwe Klimatenkas zullen meerdere Amorphophallus soorten in de collectie worden opgenomen, waaronder de Amorphophallus konjac.

 

 

 

 

Bronnen:

Chua, M., Baldwin, T. C., Hocking, T. J., & Chan, K. (2010). Traditional uses and potential health benefits of Amorphophallus konjac K. Koch ex NE Br. Journal of ethnopharmacology, 128(2), 268-278.

Behera, S. S., & Ray, R. C. (2016). Konjac glucomannan, a promising polysaccharide of Amorphophallus konjac K. Koch in health care. International journal of biological macromolecules, 92, 942-956.