Doneren

09 april 2024

Klimaatles in de Hortus: Biologielessen in videovorm

Deze week lanceert de Hortus een gloednieuwe educatieve videoserie genaamd ‘Klimaatles in de Hortus’.

Deze week lanceert de Hortus een gloednieuwe educatieve videoserie genaamd ‘Klimaatles in de Hortus’. Aan de hand van drie klimaten in de Klimatenkas (woestijn, tropen, Kaap) worden verschillende plantmechanismen uitgelegd. De eerste vier video’s gaan over het woestijnklimaat. Hoe gaan planten om met droogte? Waarom hebben cactussen stekels? En wat is convergente evolutie precies?

Later wordt ingegaan op planten in een tropisch klimaat (over de strijd om het licht, groei naar de top en nog veel meer) en de enorme soortenrijkdom van de Kaapse flora. In totaal beslaat de serie twaalf afleveringen en komen er per thema verschillende collectiespecialisten uit de Hortus aan het woord. Zij laten met hun kennis aan de kijker zien hoe ‘cool’ planten eigenlijk zijn en halen de kijker over om meer waarde te hechten aan planten en het belang van planten voor het leven op aarde.

Het doel van de lessenreeks is om op een laagdrempelige manier de geïnteresseerde plantenliefhebber meer te leren over de invloed van klimaat op planten en biodiversiteit. Dat sluit nauw aan op het verhaal dat wordt verteld in de Klimatenkas. Planten staan aan de basis van voedselketens en ecosystemen. We beseffen nog te weinig hoe cruciaal planten zijn voor ons leven op aarde. Nu de biodiversiteit wereldwijd onder druk staat, wordt de rol van de Hortus om mensen te leren over planten steeds belangrijker.

De Klimatenkas is momenteel gesloten voor renovatie. De rest van de Hortus is wel geopend. Iedere donderdag verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘Klimaatles in de Hortus’ op het YouTube-kanaal.

De eerste video vind je hier: