Doneren

16 november 2021

Genereuze steun Gemeente Amsterdam voor duurzame kas

Gemeente Amsterdam steunt ambitieuze en innovatieve plannen van de Hortus Amsterdam met bijna 1 miljoen euro.

De gemeenteraad Amsterdam is afgelopen week akkoord gegaan met een steunbedrag van 900.000 euro voor de Klimatenkas. Met daarbij verstrekte duurzaamheidssubsidies draagt de gemeente Amsterdam nu bij met bijna 1 miljoen. Daarmee is het een van de belangrijkste partners voor de vernieuwing van de Drieklimatenkas uit 1993. De nieuwe kas wordt volledig CO₂-neutraal en vertelt het verhaal van biodiversiteit en klimaat.

“De Hortus is ongelooflijk blij met deze genereuze steun van de gemeente. Het verhaal van klimaat en biodiversiteit is actueler dan ooit. En waar kunnen we in Amsterdam dit verhaal beter vertellen dan in een duurzame kas met planten van over de hele wereld?” zegt Carlien Blok, directeur van de Hortus. De kas wordt volledig CO2 neutraal met duurzaam gebruik van regenwater, energie en warmte. Een bijzonder voorbeeld voor de rest van de stad. “Als we een tropische kas in hartje Amsterdam gasloos kunnen verwarmen, dan kan het overal,” aldus  Blok. Een eerste stap op dit duurzame pad heeft de Hortus in 2016 al gezet door de koppeling van het warmte-koudesysteem (WKO) van de Hermitage Amsterdam. Hierbij ontvangt de Hortus de restwarmte van de Hermitage voor de verwarming van de kassen, en stuurt zij het afgekoelde water weer terug voor koeling van de kunst.

Jakob Wedemeijer (wethouder Openbare Ruimte en Groen): “We dragen graag bij aan het verduurzamen van de Klimatenkas van de Hortus. Een prachtige kas met een belangrijk verhaal over waarom het juist zo belangrijk is om zuinig om te gaan met energie. Het wordt een enorme klus, maar het zou prachtig zijn als de bezoekers de nieuwe kas over vier jaar weer kunnen bezoeken, in het jubileumjaar van Amsterdam.”

Naast de gemeente Amsterdam dragen de Hortus zelf, haar Vriendenvereniging en diverse fondsen en donateurs bij aan het project. Ook meehelpen? Bekijk de donatiemogelijkheden op vanmorgen.dehortus.nl/help-ons-groeien