Doneren

08 november 2022

Zeldzame Kaapse plant in bloei

De zeer zeldzame Polhillia bloeit in de Kweektuin van de Hortus. Een kleine, prachtig geel bloeiende struik waarvan er nog enkele tientallen voorkomen in West-Kaap in Zuid-Afrika.

In de Hortus Kweektuin heeft het tuinteam het voor elkaar gekregen de zeer zeldzame Polhillia curtisiae in bloei te krijgen. Van deze kleine struik uit de Fabaceae familie zijn nog maar tientallen exemplaren in het wild te vinden.

Ondanks uitgebreide onderzoeken is deze soort maar op één enkele locatie gevonden (in Overberg, vlakbij Bredasdorp in West-Kaap), waar minder dan vijftig planten voorkomen op een klein stukje grond omringd door akkers. Dit stuk grond is onlangs aangekocht voor de instandhouding van de Polhillia.

De Hortus is trots te mogen bijdragen aan het laten groeien en bloeien van deze prachtige kleine struik! Op dit moment is ze nog niet te zien voor het publiek, maar wie weet is ze over een tijd te bewonderen in onze vernieuwde Klimatenkas. In ieder geval is deze bijzondere bloei voor de Hortus een mooie metafoor voor een nieuw begin!

Polhillia curtisiae