Doneren

18 juli 2024

Klimatenkas krijgt zes meter hoge waterval van gebruikte Amsterdamse stoeptegels 

Dit jaar wordt de Klimatenkas vernieuwd, verbouwd en verduurzaamd met als doel de eerste gasloze publiekskas van Europa te worden. Maar de kas wordt niet alleen van buiten vernieuwd: het is vooral de binnenkant die een spraakmakend nieuw jasje krijgt. Waaronder een zes meter hoge waterval gemaakt met stoeptegels van Amsterdammers.  

Wie op dit moment vanaf de Nieuwe Herengracht naar de overkant kijkt, ziet slechts nog het geraamte van de oude Klimatenkas van de Hortus Botanicus. Dit jaar wordt de Klimatenkas vernieuwd, verbouwd en verduurzaamd met als doel de eerste gasloze publiekskas van Europa te worden. Maar de kas wordt niet alleen van buiten vernieuwd: het is vooral de binnenkant die een spraakmakend nieuw jasje krijgt. Waaronder een zes meter hoge waterval gemaakt met stoeptegels van Amsterdammers.  

Waterval van gebruikte stoeptegels 

Het belooft een eyecatcher in een eyecatcher te worden, de waterval van de nieuwe Klimatenkas. Een zes meter hoge watertoren gemaakt van gebruikte Amsterdamse stoeptegels. Vanuit de waterbak op de top stroomt het water cascadegewijs naar beneden. De waterval is niet alleen een blikvanger; de constante waterstroom zorgt ook dat de luchtvochtigheid in de kas goed blijft. Doordat het stromende water voortdurend langs de tegels stroomt, zal dit uiteindelijk ook zorgen voor mos- en plantvorming op de waterval zelf.

De tegels waarvan de waterval wordt gemaakt komen rechtstreeks uit de stad waarin de Klimatenkas zich begeeft: het zijn gebruikte, Amsterdamse stoeptegels. De tegels worden uiteindelijk in verschillende vormen gebroken om de waterval op te bouwen. In oktober worden de stoeptegels verzameld tijdens het NK Tegelwippen 2024, georganiseerd door Amsterdam Weerproof. Vanaf dan kunnen Amsterdammers ook hun eigen tegels inleveren bij de botanische tuin.

[Een impressie van de waterval door BOOM Landscape]

Biodiversiteit beleven

Naast de waterval, en natuurlijk de uitgebreide plantencollectie, speelt de landschappelijke inrichting en de bezoekersinformatie een belangrijke rol in de Klimatenkas. Het nieuwe ontwerp laat bezoekers op drie heel verschillende manieren voelen en beleven wat biodiversiteit nu precies is, en wat daarvan de relatie is met klimaat(verandering).

Voor de Klimatenkas ontwierp DesignWolf in samenwerking met BOOM Landscape een route door de vernieuwde kassen. Drie kasruimtes met planten uit drieklimaatzones zijn de hoofdrolspelers. Daarnaast worden er drie extra ruimtes ingericht waarin met video en audio het verhaal van de kas versterkt wordt.

De Hortus van morgen 

De Amsterdammers kunnen in 2025 hun stoeptegels weer terugzien. In juni 2025 opent de Klimatenkas haar deuren weer voor het publiek, tijdens de viering van 750 Jaar Amsterdam.