Doneren

14 februari 2024

Wat gebeurt er met de kikkers?

De planten van de Klimatenkas zullen tijdens de verbouwing een tijdelijk onderkomen krijgen. Maar wat gebeurt er met de kikkers in de tropische kas?

De tropische kas van de Hortus is niet alleen de thuisbasis van een scala aan bijzondere tropische planten. De kas is ook het onderkomen van een groep driekleurige gifkikkers (Epipedobates tricolor).

Deze afwisselend aandoenlijke en luidruchtige bewoners van de tropische kas moeten, net als de plantjes, tijdens de verbouwing van de Klimatenkas een ander onderkomen vinden. Volgende maand (maart) worden de kikkers weer actief en beginnen ze met hun baltsroep: een hard en hoog fluitend geluid.

Het is dankzij dat geluid dat de kikkers uiteindelijk goed te vinden zijn. De tuinmedewerkers- en vrijwilligers zullen de kikkertjes vangen en ze loslaten in de Kweekkas en Vlinderkas. Daar kunnen ze een jaartje logeren, tot ze kunnen terugkeren in de vernieuwde kas.

Op maandag 26 februari 2024 sluit de Klimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam de deuren voor publiek. De kas wordt vanaf die datum gerenoveerd. De vernieuwde, duurzame kas zal weer open gaan in juni 2025, tijdens de viering van 750 jaar Amsterdam. De Hortus zelf blijft in de tussentijd geopend voor publiek.