Doneren

16 april 2024

Voorproefje op collectie Kaapse kas

Op de Overtuin van de Hortus staat de toekomstige collectie protea van de Kaapse kas al prachtig in bloei.

Op de Overtuin van de Hortus staat de toekomstige collectie protea van de Kaapse kas al prachtig in bloei. Deze bijzondere planten krijgen een plek in de vernieuwde Klimatenkas die vanaf juni 2025 wordt geopend. Tot die tijd is de rest van de Hortus gewoon te bezoeken.

Op de Overtuin worden de planten opgekweekt die uiteindelijk een plaatsje in de botanische tuin zullen krijgen. Op dit moment worden in het Kaapse gedeelte van de Overtuin de protea gecultiveerd.

Protea, ook wel suikerbos, is een geslacht uit de familie Proteaceae. Meer dan negentig procent van de planten komen uit de floraregio van de Kaap in Zuid-Afrika. Vanzelfsprekend dus dat ze onmisbaar zijn voor de Kaapse collectie in de nieuwe Klimatenkas. Er zijn veel verschillende soorten, wat kenmerkend is voor gewassen die op de Zuid-Afrikaanse Kaap groeien. Door het gevarieerde landschap raken populaties van elkaar gescheiden, waardoor ze zich na verloop van tijd ontwikkelen tot afzonderlijke soorten.

Protea bloeien meestal in de lente. Ze hebben grote koppen met roodachtige bloemen. De stamper in het midden is crèmekleurig. Ze worden bestoven door vogels, insecten en wind. Alle roosjes gaan zo ver open dat kevers naar binnen kunnen voor nectar.

De Kaapse collectie is een van de oudste collecties van de Hortus Botanicus in Amsterdam. En met de inrichting van de kas wordt dit de eerste en meteen meest uitgebreide Zuid-Afrikaanse plantencollectie van Nederland. De planten vertellen het unieke verhaal van de Zuid-Afrikaanse Kaap, waar door de regelmatige bosbranden een eigen biodiversiteit is ontstaan.

Meer weten over de nieuwe Klimatenkas? Klik hier.