Doneren

18 juli 2021

De reuzenorchidee

De orchideeënfamilie (Orchidaceae) is een van de grootste plantenfamilies op aarde met duizenden verschillende soorten. Maar er is er maar 1 de allergrootste orchidee ter wereld.

De Orchidee is een hele populaire kamerplant. Niet alleen omdat de Orchidee zo’n prachtige plant is, maar ook omdat de levensduur van de bloemen erg lang is. Men kan er wekenlang plezier van hebben. De orchideeënfamilie (Orchidaceae) is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Het aantal soorten wordt op zo rond de twintigduizend geschat. De meest bekende in de huiskamer zijn Phalaenopsis, Vanda, Dendobrioum en Cymbidium.

In de collectie van de Hortus vind je ook onbekendere orchidee soorten zoals deze Grammatophyllum speciosum, ook bekend als reuzeorchidee. Deze soort komt oorspronkelijk voor in Nieuw-Guinea, Indonesië, Maleisië en de Filippijnen. De reusachtige orchideeënsoort staat in het Guinness Book of World Records vermeld als de grootste orchidee ter wereld. Er zijn exemplaren gemeten die 7,62 meter hoog zijn. Elke stengel kan tot drie meter lang worden en kan tot tachtig bloemen dragen. Deze opvallend gekleurde bloemen kunnen tien centimeter breed worden. Het gekleurde patroon op elke bloem is zo uniek als een vingerafdruk.

Lokbloemen

Elke bloeiende stengel draagt twee verschillende soorten bloemen. Aan de basis van elke steel staan bloemen die onvruchtbaar, maar erg geurig zijn. Het sterke parfum van de onvruchtbare bloemen trekt bestuivers aan. Bovenin de steel zitten geurloze, maar vruchtbare bloemen. Gelokt door de overige geurige bloemen, zullen insecten de bloemen bezoeken en dus bestuiven. Deze strategie kan de plant helpen om zorgvuldig met energie om te gaan. Want alle bloemen vruchtbaar en geurend maken, zou veel meer energie kosten.

Helaas is deze orchidee niet zo geschikt als kamerplant, omdat deze het liefste groeit in een zeer tropische en dus vochtige omgeving. Daarnaast kan het formaat van de plant een probleem zijn, een volwassen plant kan een indrukwekkende twee ton wegen en in hun natuurlijke omgeving kunnen ze een omvang van vijftien meter hebben. Op dit moment heeft de Hortus een exemplaar in haar Kweekhuis. Na de renovatie van de Klimatenkas krijgt deze soort een vast plekje in de kas, zodat alle bezoekers deze bijzondere bloeier kunnen bewonderen!