Doneren

01 januari 2021

Tijd voor een nieuwe kas

Na 30 jaar is het tijd om de bekende Drieklimatenkas in de Hortus te renoveren. In een nieuw, duurzaam jasje. en met een nieuw educatief doel: de thema's klimaat en biodiversiteit op een betekenisvolle en ervaringsrijke manier over het voetlicht brengen.

De Klimatenkas stamt uit 1993. De destijds hypermoderne kas was de kroon op de redding van de Hortus en op de doorstart als publieke botanische tuin. Nog steeds scoort de kas hoog bij bezoekers; de woestijn, de jungle en de subtropen tonen de planten in een zogenaamde natuurlijke omgeving. “Inmiddels zijn de thema’s klimaat en biodiversiteit helaas nog belangrijker dan toen”, zegt Blok, “we zijn het aan ons zelf verplicht om voor onze bezoekers – waaronder vele scholieren – deze thema’s nog beter over het voetlicht te brengen.” Behalve een tropisch en een woestijndeel, zal de vernieuwde kas een Kaaps deel bevatten. De Kaapse collectie is een van de belangrijkste collecties van de Hortus. Bovendien vertellen deze planten het verhaal van de uitzonderlijke omstandigheden op de Kaap waardoor daar een unieke biodiversiteit kon ontstaan.

In de oorspronkelijke planning zou de nieuwe kas in 2023 gereed zijn, precies 30 jaar na diens oprichting. Met de komst van corona in 2020 moest deze planning herzien worden. Gelukkig kon het plan wél doorgaan, alleen werd de horizon verlegd. De vernieuwing van de Klimatenkas zal in fases plaatsvinden. In 2025 moet alles gereed zijn. Dit is ook het jaar waarin Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert. In dat jaar wil de stad haar bewoners o.a. ´trakteren´ op nieuwe, duurzame initiatieven, waarbinnen de nieuwe Klimatenkas natuurlijk perfect past.