Doneren

21 juni 2021

Regenwater voor later

Planten hebben ontzettend veel water nodig om te groeien. Voor haar collectie maakt de Hortus ook (her)gebruik van regenwater. En dat wordt op een bijzondere plek opgeslagen. We zochten een duiker om ons te helpen de grootte van de tank en de staat van de tank te onderzoeken.

Onder onze Drieklimatenkas ligt een regenwateropslagtank. De exacte afmetingen waren eigenlijk altijd onbekend. Na de bouw in 1993 was er waarschijnlijk niemand meer in geweest. Door de mogelijke aanwezigheid van giftige gassen kon men nu ook niet zomaar de tank betreden. We zochten een duiker om ons te helpen de grootte van de tank en de staat van de tank te onderzoeken.
Via de wijkagent kwamen we in contact met de Yoeri van der Lugt en John Buwalda. Wij werden niet zomaar met hen gekoppeld , want onder Stichting Bovenwater organiseren zij al sinds 2020 een opleiding tot beroepsduiker, speciaal voor jongeren met een bewogen en bijzondere achtergrond. Na de opleiding probeert de Stichting de jongeren ook aan een baan te helpen. Op zichzelf al een mooi en uniek traject. Partnerbedrijf Qceas dat de eerste geslaagde duikers van de opleiding in vaste dienst nam, werd ook betrokken bij ons verzoek en zij zeiden toe de klus kosteloos te klaren.

Joris Mittelmeijer, onze hoofd technische dienst, was dankbaar en direct enthousiast over deze samenwerking: “Wat maakt het uit hoe groot die kelder is zou je denken. Nou, veel. In deze tijd van lange droge zomers is het belangrijk te weten hoeveel regenwater je kunt opslaan. En hoeveel (regen)water je in welke periode gebruikt. Daarom zijn we in alle kassen watermeters aan het plaatsen zodat we weten hoeveel leidingwater we toevoegen aan het regenwaterbassin en hoeveel water we eruit pompen. En zo weten we hoeveel regenwater we verbruiken (we monitoren tweewekelijks) en dus ook hoeveel water we in de toekomst moeten bufferen. Het is dan heel fijn om te weten hoeveel water onder de drieklimatenkas opgeslagen kan worden.”

Vorige week vrijdag was het zover. Duiker Steven onderzocht de tank onder de kas van de Hortus. De Amsterdamse Steven is een van de jonge mannen die na detentie begonnen is aan de opleiding tot beroepsduiker. Steven – die als een van de eerste de opleiding afrondde – werkt inmiddels wereldwijd als duiker op verschillende internationale projecten. Steven dook letterlijk onder onze Drieklimatenkas en wist voor ons belangrijke informatie naar boven te halen.  Mooi om hier aan mee te kunnen werken, en fijn om nu data te hebben over onze regenwateropslag.

 

 

Onderzoek is uitgevoerd i.s.m. Bureau Social Return Amsterdam, Start Foundation, en Gemeente Amsterdam.

Lees hier ook het artikel van Start Foundation over dit unieke traject https://lnkd.in/eKXgGVP