Doneren

18 juni 2024

Kunst in de Hortus

Tot en met 1 september kun je in de Hortus de tentoonstelling Ruimte maken bezoeken.

Tot en met 1 september kun je in de Hortus de tentoonstelling Ruimte maken bezoeken.

De tentoonstelling bestaat uit nieuw en bestaand werk van vijf hedendaagse kunstenaars die een sterke verbinding met de natuur laten zien: Hadrien Gérenton, Saskia Noor van Imhoff, David Jablonowski, Isa van Lier en Suzie van Staaveren. De kunstwerken staan verspreid door de tuin van de Hortus, waar ze de ruimte delen met de eeuwenoude collectie van de botanische tuin.

Ruimte maken laat bezoekers reflecteren op hoe wij als mensen omgaan met de ruimte om ons heen, maar ook op hoe deze ruimte ‘gemaakt’ is. Wij delen deze ruimte met de natuur en zullen ons moeten verhouden tot andere levende (en niet levende) dingen in dezelfde omgeving. De tentoonstelling sluit thematisch goed aan op de Hortus; een plek waar letterlijk ruimte voor groen is gemaakt, midden in Amsterdam. Maar ook een plek waar bezoekers elke dag leren over de rol van de mens in de omringende natuur.

Het thema van de expositie is gebaseerd op het boek Staying with the Trouble. Making Kin in the Chthulucene (2016) van wetenschapsfilosoof Donna Haraway. Ze schrijft dat de mens actief moet samenleven met zowel stervende als levende dingen – een verwantschap tussen levensvormen, ook als de balans al verstoord is.

De Hortus is in de maanden juni, juli en augustus extra lang open tot 22.00 uur op donderdag en zondag.

 

[Foto: Anne Lakeman]