Doneren

13 februari 2024

Kijk terug: Hortus bij BinnensteBuiten

Bekijk het fragment waarin Carlien Blok en Sebastiaan Lagendaal vertellen over de unieke duurzame samenwerking tussen de Hortus Botanicus Amsterdam en H'ART Museum.

Sebastiaan Lagendaal (hoofd facilitaire zaken H’ART Museum) en Carlien Blok (directeur Hortus Botanicus Amsterdam) vertellen in een aflevering KRO-NCRV’s BinnensteBuiten over de duurzame samenwerking tussen de Hortus Botanicus en H’ART Museum. Bekijk hier het fragment.

In 2017 installeerde de Hortus in samenwerking met H’ART Museum (voorheen Hermitage Amsterdam) een unieke Warmte Koude Opslag (WKO) waarbij de overtollige warmte van H’ART de kassen van de Hortus verwarmt en de Hortus op haar beurt de koude terugstuurt om de kunstwerken van het museum te koelen. Vandaag is bekend geworden dat het project al meer dan 1 miljoen m3 aan gas heeft bespaard. Zo blijven de oude meesters goed geconserveerd in de koele zaal, terwijl de palmen van de Hortus gedijen bij de hoge temperaturen.

“Het is financieel natuurlijk heel fijn, zeker in de jaren dat de gasprijzen stegen, maar het gaat het ons vooral om de duurzaamheid,” vertelt Carlien Blok in de aflevering. “De Hortus wil haast geen gas gebruiken.”