Doneren

16 april 2024

Kapokboom Klimatenkas ritueel voorbereid op verwijdering

Vorige week werd de Kapokboom in de tropische kas met een Surinaams wintiritueel voorbereid op verwijdering uit de Klimatenkas. De Surinaamse wintipriester en muzikant Dwight Fransman kwam via Naturalis Biodiversity Center naar de Hortus om het ritueel te voltrekken.

Vorige week werd de kapokboom in de tropische kas met een Surinaams winti-ritueel voorbereid op verwijdering uit de Klimatenkas. In samenwerking met Naturalis Biodiversity Center werd de Surinaamse spiritueel begeleider Dwight Fransman betrokken om het ritueel in de Hortus te voltrekken.

De kapokboom is een bijzondere tropische boomsoort. De boom komt van nature voor in West-Afrika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied. De boom kan wel meer dan zeventig meter hoog worden, heeft palmachtige bladeren en vruchten die zaadpluis bevatten. 

De boom – in Suriname kankantri genoemd – wordt door veel Surinamers als heilig beschouwd en als een verblijfplaats van geesten gezien. Vandaar dat bij het kappen of verplaatsen een zorgvuldig ritueel moet plaatsvinden.

“Als je een bepaald ritueel wilt voltrekken moet je naar deze boom toe,” vertelde Fransman voor aanvang van het ritueel. “De pluisjes dragen een bepaalde mystiek in zich. De boom trekt energie maar geeft ook energie terug.”

De kapokboom uit de Hortus krijgt een centrale plek in de tentoonstelling over de bezielde natuur van Suriname, die in 2025 zal plaatsvinden in museum Naturalis.

De kapokboom is een van de vele bomen en planten die voor de verbouwing, al dan niet tijdelijk, uit de Klimatenkas worden verwijderd. Bekijk hier wat de plannen zijn voor de nieuwe Klimatenkas.