Doneren

21 oktober 2024

Kaapse Erica’s uit Oostenrijk

Mooi nieuws: onze Kaapse Erica-collectie is dankzij een schenking van de Bundesgärten Belvedere in Wenen maar liefst 32 soorten rijker!

Heide – of in deze: Ericaceae – kennen we allemaal wel; van mooie wandelingen over uitgestrekte paarse velden in de nazomer, of een sfeervol bosje op tafel. Maar wist je dat er in Nederland eigenlijk maar één echte Erica-soort voorkomt? Namelijk de dopheide. In de Zuid-Afrikaanse Kaap komen meer dan 700 (!) Erica-soorten voor, een ongekende soortenrijkdom dus.

Van de botanische tuin in Oostenrijk ontvingen we zo’n 90 planten in totaal, waarvan er 27 soorten helemaal nieuw zijn voor de Hortus. De Bundesgärten heeft met haar imposante collectie ook bijgedragen aan de herintroductie in het wild van de beroemde 𝘌𝘳𝘪𝘤𝘢 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘪𝘤𝘪𝘭𝘭𝘢𝘵𝘢 (eerder nog officieel uitgestorven). Deze Erica-soort is bovendien één van de plantenambassadeurs van de nieuwe Klimatenkas.

 

Op de foto zie je 𝘌𝘳𝘪𝘤𝘢 𝘧𝘰𝘳𝘮𝘰𝘴𝘢 (Afr.: witheide).

De bijzondere Erica’s zijn nu nog even ondergebracht in onze kweekkas, waar de Kaapse collectiespecialist het ze naar hun zin maakt na een lange reis in een vrachtwagen.

Vanaf volgend jaar kun je ze bewonderen in het Kaapse deel van de geheel gerenoveerde Klimatenkas!