Voor de bouw van een zes meter hoge waterval is de Hortus opzoek naar de tuintegels van Amsterdammers. Het recyclen van de tegels past daarmee in de duurzame bouwplannen van de nieuwe Klimatenkas. Voor het vinden van deze tegels vond de Hortus een partner in de gemeente Amsterdam, die met de gratis Tegelophaalservice Amsterdammers stimuleert om steen te verruilen voor groen.
Het belooft een eyecatcher te worden, de waterval van de nieuwe Klimatenkas van de Hortus die opgebouwd zal worden met gebruikte Amsterdamse tegels. De waterval is een ontwerp van bureau BOOM Landscape die de gehele landschappelijke inrichting van de kas verzorgt. Om aan de tegels te komen, werken de Hortus en de Gemeente Amsterdam samen. Met de Tegelservice van de Gemeente Amsterdam worden stadsbewoners gestimuleerd om hun tuintegels te verruilen voor meer groen. De Hortus heeft 30×30 cm tegels nodig voor haar waterval. Een deel van deze tegels wordt nu via de Tegelservice verzameld.
Ook krijgen Amsterdammers de mogelijkheid hun 30×30 tegels zelf naar de Hortus te brengen. Op zaterdag 21 september staat er een pallet klaar bij de botanische tuin waar Amsterdammers hun tegels achter kunnen laten. Als dank voor het brengen van tegels krijgt men een plantje. Er zit wel maximum aan: bij meer dan 5 tegels kan men zich beter aanmelden voor de Tegelservice. Dit kan via weerproof.nl/tegelservice.
De tegels worden uiteindelijk in verschillende vormen gestapeld om de zes meter hoge waterval op te bouwen. De waterval is niet alleen een blikvanger; de constante waterstroom zorgt ook dat de luchtvochtigheid in de kas goed blijft. Doordat het water voortdurend langs de tegels stroomt, zal dit uiteindelijk ook zorgen voor mos- en plantvorming op de waterval zelf.
Een duurzame stad
Het werken met gerecyclede tegels staat geheel in lijn met de duurzame missie van de nieuwe kas van de Hortus. Met isolerend glas, een dak van ETFE folie, hergebruik van (regen)water en een warmtevoorziening zonder gasverbruik, moet deze kas een voorbeeld voor duurzaam bouwen worden. Door gebruikte tegels in de stad te verzamelen, onderstrepen de Gemeente Amsterdam en de Hortus het belang om in dit soort zaken samen te werken en de stad Amsterdam beter voor te bereiden op het klimaat van morgen.
De Amsterdammers kunnen in 2025 hun stoeptegels weer terugzien. In juni 2025 opent de Klimatenkas haar deuren weer voor het publiek, tijdens de viering van 750 Jaar Amsterdam.