Doneren

05 maart 2021

Wat is een ETFE dak?

Het dak van de Klimatenkas wordt vervangen door een ETFE dak. Een isolerende luchtlaag die doet denken aan bubbeltjes plastic. Maar wat is dit precies?

Middels de WKO-koppeling wordt de Klimatenkas al op een vooruitstrevende duurzame manier verwarmd. De nieuwe kasversie krijgt daarbij dubbele ramen aan de zijwanden. Maar de grootste warmte gaat altijd verloren via het dak. Daarom neemt de Hortus hier de meest drastische verandering om warmteverlies te voorkomen.

ETFE staat voor Ethyl Tetra Fluor Ethyleen. Het betreft een dak dat is opgebouwd uit twee, drie of vier verschillende lagen folie (van ETFE) waartussen lucht geblazen wordt. Hierdoor ontstaat een isolerende werking. Voor plantengroei is de sterkte van het licht en met name UV-licht van groot belang. Anders dan andere folie of isolerende lagen is het verlies van UV-licht bij ETFE folie minimaal. Een ideale keuze voor kassen dus. Ook de verhalen en ervaringen van collega instellingen zijn her positief over. Een bekend voorbeeld is Het Eden project in Cornwall (Zuid Engeland). Opgericht in 2005 waren zij een van de eerste die het ETFE materiaal inzette voor de bouw van de kassen. De ‘kussens’ waar de kassen van zijn gemaakt bestaan uit 3 lagen ETFE.

Echter, de allereerste tuin die met EFTE is gaan werken is Burger’s Zoo. De Bush kreeg in 1988 een ETFE dak, de Desert in 1994, en de Mangrove onlangs in 2017. De ervaringen van Burger’s Zoo zijn ook erg positief. Voor de Hortus betekent dit dat het huidige dak vervangen zal worden door ETFE kussens. Iets wat de kas van bovenaf een ander uiterlijk zal geven, maar waarmee we de oorspronkelijk vorm niet gaan verliezen.