Doneren

21 juni 2023

Eerste voorbereidingen gestart

Ter voorbereiding op de grote verhuizing in 2024, worden in de kas sommige bomen nu al gesnoeid en rondgestoken.

Voor de renovatie van de Drieklimatenkas is het nodig dat alle planten uit de tropische en subtropische kas gehaald worden. Dat wordt een grote en ingrijpende onderneming. Dit zal plaatsvinden in het voorjaar van 2024. Sommige planten, en met name bomen, moeten hier echter goed op voorbereid worden. Om de grote bomen te kunnen verplanten, is het nodig de wortels rond de boom alvast deels door te steken, zodat er een wortelkluit ontstaat. Ook worden ze teruggesnoeid om de verhouding tussen de kroon en de wortels in balans te brengen en om te zorgen dat ze uiteindelijk in de vrachtwagen voor het transport naar de opslag passen.

In juni 2023 zijn medewerkers van onze partner Copijn, landschapsarchitect en bomenspecialist, met deze voorbereidingen begonnen. Zowel in de tropische kas als in de subtropische kas zijn een aantal bomen teruggesnoeid en rondgestoken. Al deze bomen moeten uiteindelijk de kas (tijdelijk) uit. Een aantal bomen zal niet terugkomen in de kas. Deze exemplaren zullen naar andere botanische tuinen gaan.

De bomen zullen na het terugsnoeien uiteindelijk weer herstellen en sommige zullen de komende tijd alweer uitgroeien in de kroon. In ieder geval zijn ze nu voorzichtig voorbereid op de grote verhuizing.