De nieuwe Klimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam krijgt een unieke museale presentatievorm om haar verhaal te vertellen. De bijzondere routing wordt mogelijk gemaakt door de ontwerpers van Designwolf en de landschapsarchitecten van BOOM Landscape. De Klimatenkas, die in juni haar deuren zal openen voor publiek tijdens de viering van 750 Jaar Amsterdam, is nog even gesloten en wordt volledig duurzaam gerenoveerd om de eerste gasloze publiekskas van Europa te worden. Maar de eerste indrukken van de nieuwe museale presentatie zijn al te zien, in het bijzonder die van de zogenoemde Wereldkamer.
De centrale Wereldkamer, in het midden van de Klimatenkas, verbindt de drie klimaten met elkaar. “Het zorgt ervoor dat je je eigen routes kunt maken: van de Tropen naar de Woestijn, van de Woestijn naar de Kaap; telkens kom je langs de Wereldkamer.” Hier is gekozen voor een rond beeldscherm vanaf het plafond: een verwijzing naar de aarde, zon en maan. “Bezoekers kunnen plaatsnemen op stoelen die een beetje gekanteld staan, zodat ze de film goed kunnen bekijken.” De film laat de effecten van klimaatverandering op de biodiversiteit zien, en hoe dat verhaal als rode draad door de Klimaatkas loopt. Het moet een realistisch verhaal worden, waar wel enige urgentie uit spreekt. “Maar geen smeltende ijskappen, rokende bossen…” zegt Onne. Toch is het belangrijk dat de bezoeker meekrijgt wat het effect van klimaatverandering is op de biodiversiteit in de wereld. Daarbij hoort ook een stukje hoop. “De natuur is ook veerkrachtig. Daar willen we niet aan voorbijgaan.”
De wereldkamer is een ruimte in het midden van de Klimatenkas waarin de bezoeker straks het verhaal van biodiversiteit meekrijgt.