Doneren

15 februari 2024

Een bijzondere foto

Van Maartje Nevejan – weduwe van Rein Jansma, mede-oprichter van ZJA en de architect van de Klimatenkas – ontvingen we deze bijzondere foto, gemaakt op de dag van de opening van de Klimatenkas.

Van Maartje Nevejan – weduwe van Rein Jansma, mede-oprichter van ZJA en de architect van de Klimatenkas – ontvingen we deze bijzondere foto, gemaakt op de dag van de opening van de Klimatenkas (toen nog Drieklimatenkas).

Zij schrijft: “De kas is, net als wij, door de tijd gaan reizen. Alles dient verbouwd om door te reizen. Voor ons gezin is de Klimatenkas nog steeds heel ontroerend, door hoe zij met ons gezin verbonden blijft. Onze jongste zoon heeft zelfs een tijdje bij de Hortus gewerkt. Nu studeert hij biologie. Zo mooi kan het gaan.”

Vorig jaar overleed architect Rein Jansma. Samen met Moshé Zwarts was hij de oprichter van het architectenbureau ZJA (Zwart en Jansma Architecten). Zij waren in 1993 samen verantwoordelijk voor het ontwerp van onze beeldbepalende Klimatenkas. De kas wordt nu volledig verduurzaamd en heringericht; de renovatie wordt opnieuw uitgevoerd door ZJA.

Rein Jansma heeft vanaf 2019 enthousiast meegedacht over de verduurzaming van zijn eigen oorspronkelijke ontwerp. We zullen hem en zijn bevlogenheid missen. De Hortus is ontzettend blij en dankbaar dat zijn creativiteit, ziel en geest in Zwart Jansma Architecten zit en dat zijn werk voort zal blijven leven in de Klimatenkas.