Doneren

11 januari 2024

De witte aronskelk

De witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica) is een subtropische plant die in de buurt van Kaapstad langs het water groeit.

De witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica) is een subtropische plant die in de buurt van Kaapstad langs het water groeit, maar hij is ook te vinden op de Canarische Eilanden en op Madeira. De plant is giftig en kan wel een meter hoog worden. Je herkent ‘m vooraal aan het hartvormige gerolde schutblad, dat een helderwitte kleur heeft. 

De zijde-achtige holte is in Zuid-Afrika een warm thuis voor de tropische aronskelkkikker, die in de met water gevulde opening van de bloem leeft. De kikker is geelbruin en past daarom esthetisch bij de knalgele wortelstuk van de aronskelk. Daarbij is er sprake van symbiose — meerdere plantensoorten hebben een soortgelijke met water gevulde opening, maar worden door de kikker genegeerd. Dat de kikker zijn naam te danken heeft aan de plant waar hij zijn thuis van heeft gemaakt, is dus niet zo gek.

De witte aronskelk is nu te bekijken in de Kaapse collectie van de Hortus en verhuist mee naar de vernieuwde Klimatenkas die in 2025 geopend zal worden.