De vernieuwing van de Klimatenkas brengt, hoe kan het ook anders, uitdagingen met zich mee. Dat beperkt zich niet tot de binnenkant van de kas. Het carnivorenvak ligt bijvoorbeeld tegen de huidige Klimatenkas aan. Om ruimte te maken voor het bouwterrein moet dit vak in maart 2024 wijken. De groene insecteneters – gekoesterd door de Hortus-bezoekers – moeten dus verhuizen. Een mooie kans om ook de vleeseters een nieuw onderkomen te geven.
Carnivoren houden niet alleen van vlees, ze houden ook van veel zon en met de ‘voetjes’ in het water. Deze luxe vakantiegangers krijgen dan ook een nieuw stekje met veel zonlicht en beschutting tegen de wind. Wat kan de bezoeker verwachten? Een natuurlijk moeraslandschap met een dromerige kabbelend beekje, dat uitmondt in een kleine vijver met waterplanten. Kleurrijke mossoorten, veel kleur in zowel voor- als najaar. Uiteraard blijft de focus ook liggen op de geniale vangmethodes van de carnivoren.
Regenwater
Onder het nieuwe carnivorenvak wordt een enorme watertank geplaatst om regenwater op te vangen. Het liefst geven we onze planten regenwater – dat is uiteindelijk beter voor ze. In de tank past zo’n 10.000 liter regenwater. Deze manier van tuinbewatering is duurzaam en bestendig tegen de hete zomers.
Vleeseters van eigen bodem
Het nieuwe carnivorenvak biedt ook ruimte voor bedreigde, Nederlandse vleeseters. Vroeger had Nederland meer moerasgebieden, en dus ook meer vleesetende planten. Helaas zijn steeds meer van deze soorten verdwenen door ontwatering, ontginning en bemesting van landbouwgebieden. Juist daardoor wil de Hortus de schoonheid van deze planten laten zien, om het belang van het behoud van de soorten nog eens te onderstrepen.